kansenvoorwest-logo-middel-3186

Imaging Data Platform (IMDAP)

Doelstelling is de doorontwikkeling en marktuitrol van een nieuw en innovatief data acquisitieplatform, welke wordt toegepast voor een nieuw type elektronenmicroscoop (de FAST-EM), welke daardoor in gebruik 100 x sneller kan worden dan conventionele systemen.

Dit maakt een nieuw type digital health mogelijk; er kunnen 3d diagnoses door artsen worden gesteld binnen een fractie van de tijd, op afstand en deelbaar met andere artsen. Het is zelfs mogelijk een geheel nieuwe dienst en economie hier omheen te ontwikkelen: scanning as a service. Niet alleen voor health, maar ook voor smart industry zoals semicon en metrologie in het algemeen.

Dit project komt lastiger tot stand a.g.v. Corona door werken op afstand en door langere doorlooptijd. De kosten zijn daarnaast mogelijk te hoog voor het alleen door MKB investeringen te financieren. De introductie en uitrol kan echter niet op zich laten wachten, het belang voor mens en maatschappij is te groot. De bedrijven bevestigen dit (zie support letters). De REACT bijdrage toegevoegd aan een alsnog zeer hoge private MKB bijdrage zal het mogelijk maken alsnog de uitrol binnen korte tijd mogelijk te maken. De REACT call is tevens de aanleiding om de partijen in dit project nog hechter bij elkaar te brengen en toe te werken naar een regionaal ecosysteem van bedrijven en instellingen.

De uitrol van het data platform (software) zal door Technolution worden gedaan. Delmic verkoopt de FAST-EM microscoop (hardware). Technolution heeft voor de FAST-EM de electronica ontwikkeld en levert deze, als ook het onderhoud. Voor de doorontwikkeling naar andere industrieën zoals semicon zal Technolution samenwerken met o.a. ASI, NIKHEF en Nearfield.

De ontwikkeling van het data acquisitieplatform wordt in dit project uitgevoerd met de 2 eerste en launching customers van de FAST-EM microscoop: TU Delft en UMC Groningen. Zij zullen onderzoeksresultaten aanleveren in lijn met al lopend onderzoek – waardoor dit direct over vele TRL stappen heen zal gaan en gelijk naar uitrol kan gaan. Het data acquisitieplatform zal hier dan ook binnen de project termijn het eerst worden ingezet, waarna het parallel opengesteld zal worden naar MKB bedrijven, private klinieken, instellingen en grootbedrijven.

Het project realiseert vervolgens steun aan MKB bedrijven, samenwerking met instellingen, zorgt voor nieuwe innovatieve ecosystemen, producten en diensten en 26 arbeidsplaatsen voor 5 jaar. Elke REACT subsidie Euro zorgt voor nieuw regionaal / nationaal product van 34 Euro (1:34) en tevens per REACT subsidie Euro een private bijdrage van 22 Euro (1:22). Dit is een significante hefboom.

Looptijd 16 juli 2021 t/m 31 december 2023

Bijdrage Kansen voor West € 749.963,00
Meer informatie: www.europaomdehoek.nl

Een goede samenwerking